joi, 29 iunie 2017

Forme de coroana ale pomilor fructiferi


In functie de particularitatile de crestere ale fiecarei specii si  soi, in perioada de tinerete pomii formeaza coroane piramidale, conice sau globuloase.

Coroanele pomilor crescuti liber au, de regula, un schelet simplu si bine dezvoltat si un semischelet complex, garnisit cu ramuri de rod, fapt ce determina o fructificare mai timpurie, temperand astfel ritmul  si extensia cresterilor.

Pe baza acestor observatii practice specialistii au conceput si construit, functie de vigoarea pomilor coroane semi-libere de diverse talii.

Pentru  soiurile viguroase au fost ceeate coroane cu volum mare (piramidale, sub forma de vas)

Pentru soiurile de vigoare mijlocie si mica s-au realizat coroane aplatizate,dirijate pe spalier, conice, fara suport de sustinere.

Sunt de asemenea concepute si realizate asa numitele coroane  artistice palisate.

Coroanele pomilor se diferentiaza intre ele prin volum si contur, prin numarul, vigoarea si orientarea ramurilor de schelet si semischelet, dar si prin modul de taiere de formare si intretinere.

Se urmareste ca structura coroanei sa fie preponderant tanara, alcatuita din ramuri de semischelet purtatoare a unui mare numar de ramuri de rod. despre care puteti citi aici

La formare se are in vedere:
- eliminarea zonelor neproductive din jurul axului si baza sarpantelor;
- sporirea elementelor productive in cadrul aceluiasi volum de coroana;
- simplificarea tehnologiei de formare pe baza particularitatilor biologice ale soiului;

Forme de coroana cu volum mare si ax
Piramida etajata rarita

Se foloseste frecvent in gradinile familiale la speciile cu tendinte accentuate de crestere etajat (cires, par, unele soiuri de mar, prun, visin).Este caracterizata de :

-       Trunchi de aproximativ 80-90cm continuat cu un ax;
-       2-3 etaje distantate, functie de soi, la 80 - 100cm;
-       Etajul este format din 3-4 ramuri la distanta de 7-15 cm.;
-       Pe fiecare sarpanta sunt 3-4 subsarpante bilateral altern la 40 -60cm;

Citeste mai mult in articolul-sursa:

miercuri, 21 iunie 2017

Intretinerea gazonului - sfaturi


Pajistile si gazonul reprezinta de multe ori elementul central al intregului design al gradinii. Desi pare simplu la prima vedere, intretinerea gazonului poate fi anevoioasa si costisitoare, tinand cont de faptul ca acesta este raiul buruienilor, al daunatorilor, agentilor patogeni si muschilor.

Daca timpul dumneavostra este limitat, de intretinerea gazonului se poate ocupa o persoana sau firma specializata pentru ca acesta necesita o atentie sporita si o intensa activitate, cel putin in perioada de vara cand saptamanal este nevoie de tundere, ajustare, fertilizare si plivit.

Dar haide-ti sa vedem cateva idei ce ne vor usura munca si vor face ca gazonul sau pajistea noastra sa arate bine:

1.    In cazul in care incepem realizarea unui gazon nou pe un teren liber, preferabil fara buruieni este nevoie sa alegem soiul de iarba pe care-l vom cultiva (rezistenta la uzura, mai delicata, de soare sau umbra, cu sau fara flori, rustic sau romantic – magazinele de specialitate ofera o paleta foarte larga de seminte) Ramane la latitudinea noastra sa alegem;

2.    Stabilirea formei este urmatoarea operatiune si se recomanda o forma mai simpla, dar nu monotona, care sa ne permita o tundere usoara;

3.    Indiferent de cat de multi bani veti cheltui pe gazon sau seminte, acestia sunt risipiti in zadar daca nu ati facut o pregatire buna a locului in care veti cultiva gazonul;

luni, 12 iunie 2017

Seminte Legume - 30 % Reducere. Promotia saptamanii 12-16 iunie



  • Seminte de Legume: Rosii, Ardei, Castraveti, Vinete, Varza, etc. - 30 % REDUCERE


Va asteptam in Magazinul nostru cu Autoservire "AGRO-ZOO Market" din Strada Smardan (parcare Piata) intre orele: 8:00 - 18:00 (Sambata: 8:00 - 14:00).

Mai multe detalii aflati pe pagina oficiala Magazinului: www.AgroZooMarket.ro sau la Telefon: 0741.226.127 (Ing. Adrian Ion).

sâmbătă, 10 iunie 2017

Operatiunile in verde la pomii fructiferi


În concepţia multor "gradinari" există ideea că tăierile la pomi se fac numai în perioada de repaus relativ, adică toamna, de la căderea frunzelor şi până la umflarea vizibilă a mugurilor. Nimic mai fals!

La pomi tăierile se fac pe parcursul întregului an, ei suportă uşor rănile în starea de vegetaţie, întru cât acestea se vindecă mai repede datorită sevei care este în cantitate mai mare şi circulă mai intens. Singurul neajuns este acela că datorită frunzelor se disting mai greu ramurile de rod, iar pe de altă parte numărul mare de lucrări ce se fac vara ne lasă mai puţin timp pentru aceste lucrări.

Cele mai importante lucrări în verde sunt următoarele:

- Taierea reductiva a lastarilor laterali;
- Eliminarea lastarilor crescuti la baza ramurilor;
- Lastarii de dimensiuni mediicrescuti vertical vor fi scurtati pana la coronita de frunze de la baza;
- Lastarii subtiri dar avand peste 30cm. Lungime vor fi taiati reductiv la 2-3 frunze deasupra coronitei de la baza;
- Se aplica rariri la ramificatiile secundare aflate de-a lungul sarpantelor;
- Se indeparteaza toti lastarii concurenti si cei care cres catre interiorul coroaneila pomii trecuti de 3 ani;
- Pe lemnul mai vechi de un an, pot aparea lastari lacomi cu crestereverticala viguroasa. Ei pot fi indepartati cu mana de la inceputul lui mai pana la inceputul lui iunie;

Detaliind putem spune ca:

vineri, 2 iunie 2017

Depozitul en-Gross: o noua locatie, cu un program prelungit


Incepand cu data de Luni, 5 iunie 2017, Depozitul en-Gross din B-dul Nicolae Balcescu se muta in incinta Magazinului Agricol AGRO-ZOO MARKET.

Astfel, incepand cu saptamana viitoare, ne gasiti in piata Smardan, langa parcare dupa urmatorul orar:
- Luni - Vineri: 8:00 - 20:00
- Sambata, Duminica: 8:00 - 14:00

Mai multe detalii la Telefon: 0741.226.127 (Ing. Adrian Ion).