sâmbătă, 10 iunie 2017

Operatiunile in verde la pomii fructiferi


În concepţia multor "gradinari" există ideea că tăierile la pomi se fac numai în perioada de repaus relativ, adică toamna, de la căderea frunzelor şi până la umflarea vizibilă a mugurilor. Nimic mai fals!

La pomi tăierile se fac pe parcursul întregului an, ei suportă uşor rănile în starea de vegetaţie, întru cât acestea se vindecă mai repede datorită sevei care este în cantitate mai mare şi circulă mai intens. Singurul neajuns este acela că datorită frunzelor se disting mai greu ramurile de rod, iar pe de altă parte numărul mare de lucrări ce se fac vara ne lasă mai puţin timp pentru aceste lucrări.

Cele mai importante lucrări în verde sunt următoarele:

- Taierea reductiva a lastarilor laterali;
- Eliminarea lastarilor crescuti la baza ramurilor;
- Lastarii de dimensiuni mediicrescuti vertical vor fi scurtati pana la coronita de frunze de la baza;
- Lastarii subtiri dar avand peste 30cm. Lungime vor fi taiati reductiv la 2-3 frunze deasupra coronitei de la baza;
- Se aplica rariri la ramificatiile secundare aflate de-a lungul sarpantelor;
- Se indeparteaza toti lastarii concurenti si cei care cres catre interiorul coroaneila pomii trecuti de 3 ani;
- Pe lemnul mai vechi de un an, pot aparea lastari lacomi cu crestereverticala viguroasa. Ei pot fi indepartati cu mana de la inceputul lui mai pana la inceputul lui iunie;

Detaliind putem spune ca:

alegerea lăstarilor pentru formarea coroanei - se face la pomii plantaţi toamna sau primăvara. în luna mai sau iunie pe vergile scurtate la 60-80 cm se aleg trei lăstari uniform repartizaţi în jurul trunchiului la 10-12 cm unul de altul pentru a forma coroana în formă de vas - cea mai corespunzătoare pentru prun, cais, piersic, uneori chiar la măr şi cireş. Dacă dorim coroană în formă de palmetă se alege un lăstar pentru ax şi doi pe direcţia rândului pentru şarpante. Restul lăstarilor se suprimă cu foarfeca sau chiar cu mâna dacă sunt ierbacei. Cu această ocazie se îndepărtează şi lăstarii porniţi din portaltoi.

ciupitul lăstarilor - este operaţiunea de îndepărtare a vârfului erbaceu împreună cu 4-5 frunze tinere. Ciupitul se face atât la lăstarii aleşi pentru formarea coroanei atunci când ei depăşesc 60-70 cm, cât şi la alţi lăstari ai pomilor tineri, scopul principal fiind ramificarea, adică formarea lăstarilor anticipaţi. Perioada optimă este luna iunie. Ciupitul întârziat din luna iulie sau august are drept scop diferenţierea mugurilor de rod pe porţiunea de lăstari rămasă şi o mai bună maturare a lemnului.

plivitul lăstarilor  - reprezintă lucrarea de îndepărtare a lăstarilor de prisos şi se face atât la pomii tineri cât şi la cei pe rod. Se îndepărtează lăstarii concurenţi, iar pe ramurile de semischelet se răresc la 10-15 cm (asta mai ales la pomii tineri). La pomii maturi sau în declin se îndepărtează total lăstarii lacomi dacă coroana este prea deasă sau se răresc la 20-30 cm când coroana este rară, aceştia urmând apoi să fie scurtaţi în vederea transformării lor în ramuri de semischelet. în acest ultim caz lăstarii cu poziţie oblică.

Pentru grăbirea intrării pomilor pe rod la soiurile  tardive de măr se recomandă înclinarea ramurilor de semischelet sau o uşoară torsionare (răsucire) până aproape la plesnirea ţesuturilor.

Tăierile în verde  se execută la speciile: cireş, vişin, piersic timpuriu şi cais. Aceste tăieri se fac  aproape după aceleaşi reguli ca şi tăierile în uscat dar sunt mai uşor  suportate de către pomi, rănile nu se acoperă cu gome (cleiuri) şi se vindecă mai repede. În principal aceste tăieri constau în îndepărtarea ramurilor frânte, bolnave, în curs de epuizare şi rărirea semischeletului. Prin aceste operaţiuni se creează condiţii mai favorabile pentru diferenţierea mugurilor de rod, se aeriseşte şi se luminează coroana.

O altă operaţiune în verde foarte importantă este rărirea fructelor. Aceasta se recomandă la toate speciile, dar se practică la măr, păr, piersic, mai rar la prun şi cais şi aproape niciodată la cireş şi vişin. Prin rărirea fructelor se creează condiţii favorabile de creştere a fructelor rămaşe, acestea ating dimensiunile impuse pentru categoriile extra şi I, acumulează mai multe zaharuri, se colorează mai bine având astfel calităţi gustative deosebite. La măr şi piersic această lucrare este strict obligatorie. Astfel, merele se răresc la distanţe de 10-12 cm între ele la soiurile cu fruct mic şi 12-15 cm la soiurile cu fruct mare. Într-o inflorescenţă (grup de fructe) se lasă unul singur. Lucrarea se face în iunie, după căderea fiziologică.

Fructele la piersic se găsesc pe ramuri lungi de 40-60 cm denumite ştiinţific ramuri mixte. Pe acestea, piersicile pot fi câte una sau câte două la un nod. Prin rărire se lasă câte un singur fruct la nod şi la distanţe de 10-12 cm unul de altul în funcţie de mărimea soiului.

La păr rărirea se face aproximativ ca la măr, dar distanţa dintre fructe poate fi ceva mai mică.

La prun şi cais rărirea se practică la soiurile cu fruct mare (Stanley, Anna Spath, Record, Dâmboviţa, etc.) şi destinate vânzării pe piaţă. în acest caz distanţa dintre fructe trebuie să fie de 3-5 cm.

Gradinari, nu ezitaţi să răriţi fructele. Prin această lucrare calitatea fructelor pe care le veti obtine va fi deosebită, pomii nu-şi mutilează coroanele, diferenţiază suficienţi  muguri de rod pentru anul viitor şi se evită alternanţa de rodire (rodesc într-un an şi în altul nu).

Tot în rândul operaţiunilor în verde pot fi cuprinse şi lucrările impuse de igiena culturală: tăierea vârfurilor atacate de făinare, a vârfului lăstarilor de cireş atacaţi de păduchii negri, a ramurilor şi a lăstarilor afectaţi de monilioză, de arsura bacteriană, de alte boli şi dăunători.

Taierea in verde nu se va aplica pomilor in primul an de la plantare, ajutandu-i sa treaca peste stresul plantarii.Cu toate acestea se pot ciupi varfurile lastarilor concurenti daca acestea au 15 -20 cm.

La fiecare trecere prin livadă trebuie să aveţi cu d-voastră foarfeca pentru a îndepărta lăstarii inoportuni sau ramurile în curs de uscare.

Atenţie!!! Dacă unii pomi sunt virozaţi foarfeca trebuie dezinfectată în soluţie de CuSO4 la trecerea de la un pom la altul.

Efectuând operaţiuni în verde, conştiincios şi la timp veţi obţine fructe de calitate, în fiecare an, iar pomii vor fi mai viguroşi şi sănătoşi si nu in ultimul rand veti avea mai putin de munca la taierea din iarna sau primavara.

Sursa: Vasile Rosciuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu